Inomhussäsongen är nu till ända och jag tänkte sammanfatta vinterns tävlingar. Jag började med att springa 800 meter på Pallasspelen i Malmö i slutet av januari. Ett lopp där jag fick göra rätt mycket av jobbet själv efter att haren klivit av. Det var en säsongsöppning som gav mersmak. Tiden blev 1:51.14 och seger med ett par sekunder. Dessutom min snabbaste säsongsöppning inomhus.

Helgen efter var det Raka Spåret i Stockholm, vilken också skulle fungera som observationstävling inför den Nordiska Landskampen som skulle vara helgen efter. Jag kan inte påstå att jag sprang särskilt bra på Raka Spåret, men jag slutade ändå tvåa och fick en plats till landskampen. Mitt första uppdrag i seniorlandslaget!

Men emellan Raka Spåret och landskampen sprang jag även XL-Galan. Det är utan tvekan min favorittävling, är så häftigt med trycket som är inne i Globen! Jag följde min plan att springa offensivt i det tuffa motståndet och låg med långt framme ända ut på sista varvet då jag sprang mig väldigt stum. Det blev ändå belöning för den offensiva löpningen med ett nytt inomus-pb på 1:49.78.

Bara två dagar senare var det dags för min debut i seniorkläderna. Jag och Johan Svensson skulle försvara våra färger på 800 meter mot finnarna, norrmännen och en dansk. Vi höll vår taktik med att ligga etta och tvåa och med ca 200 meter kvar gick jag upp i täten och höll den ända fram till sista 15 metrarna då en norrman passerade mig. Det var väldigt surt men ändå en helt okej debut. Med facit i hand gick jag lite för hårt när jag gick upp i täten. Hade jag varit lite kyligare hade utgången kunnat bli annorlunda.

En vecka senare sprang jag 800 meter på RödBlå Vinter i Göteborg. Det var ett bra lopp där en farthållare skulle hålla farten åt främst mig, Rogestedt och finnen Salonen. Farten blev jämn och hög första 400m och när haren klev av låg jag i rygg på Rogestedt fram till det var 100m kvar då jag gick om honom och höll hela vägen in i mål till seger på 1:49.98. Näst snabbaste inomhusloppet för mig och ett bra formbesked inför SM helgen efter!

Då var det dags för sista tävlingen inomhus och den viktigaste, SM. Jag hade varit sjuk nästan hela veckan så lördagens försökslopp var en bra genomkörare för mig. Jag vann heatet utan problem och var klar för söndagens final.
När jag skulle ut och värma upp på söndagen inför finalen var jag väldigt väldigt nervös. Det släppte dock när jag väl var ute och joggade och istället gick jag in i en bubbla där jag blev väldigt fokuserad. När loppet väl startade låg jag med hyfsat långt fram, på en fjärdeplats. Jag höll den positionen fram till att det var 300m kvar då jag gick upp som tvåa och med 200m kvar gick jag upp i ledning. Jag kunde kontrollera den ledningen hela vägen in till mål och säkrade mitt första senior SM-guld! Det var en otroligt härlig känsla att vinna SM!

Till sist skulle jag bara vilja tacka alla som gratulerat mig till guldet och till alla som stöttat mig. Det betyder oerhört mycket!

Starten på finalenStarten på 800m på 2014 års SM inomhus.

Ett varv kvar

Ett varv kvar! (Foto Johan Engholm)

SM 2014 prispallen

Prispallen.

Allt gott
Rickard

 

 

Kategorier: Tävlingar